Blog posts

Vacanta in Venetia

Vacanta in Venetia

Calatorii, Europa, Italia, Vacanta

Dragii mei, m-am gandit sa aflam si noi “Ce-i nou pe Rialto?”, replica din “Negustorul din Venetia” a lui Shakespeare. Ei bine, e lesne de ghicit unde vom poposi. Asadar Venetia sa fie si ale ei bijuterii.

Planeta ofera adesea cele mai frumoase destinaitii de vacanta care te determina sa te mobilizezi si sa pornesti intr-o noua aventura. Asta in cazul in care-ti permite timpul siii… punga. Trebuie sa stiti de la bun inceput ca nu este un oras ieftin tinand cont de faptul ca este una dintre cele mai cautate destinatii din lume.

Venetia este cu siguranta un oras pe care merita sa-l vizitati. Este un oras plin de istorie, de povesti, emanand un aer romantic, pe toate descoperindu-le la fiecare colt de strada…

Ratacind prin Venetia

Venetia - Masti CarnavalIn Venetia, chiar daca veniti pentru carnaval, un city break ori o vacanta, v-as sfatui sa luati loc confortabil pe vaporas (un fel de transport in comun) ori intr-o gondola sau sa o luati la pas prin labirintul de stradute. Lasati-va purtati intr-unul dintre cele mai frumoase spectacole ale acestui oras unic. In Venetia, acest oras vechi dar si plin de noutati, o sa descoperiti mai multe pietre pretioase. Palate renascentiste, poduri si canale. Referitor la gondola, trebuie sa stiti ca este costisitoare deplasarea, porneste de la 80 euro jumatate de ora.

Vom incepe vizita din Piata San Marco una dintre cele mai cunoscute din lume, punctul zero, vesnic aglomerata. Fiind cel mai jos punct al Venetiei este si lesne de inundat atunci cand sunt furtuni. Este incadrata de Basilica San Marco care aduce aminte mai mult de Orient si de Turnul Orologiului, caruia i-au trecut prin bataile inimii amintirile ultimilor 500 de ani. Campanila, avand o inaltime de 99 de metri, de unde putem admira imprejurimile Venetiei. Daca vreti sa mai popositi in zona si sa admirati arhitectura, puteti sa luati loc la o terasa si sa serviti o cafea, pretul este destul de maricel. Hai sa spunem ca meritam, nu stam toata ziua in concedii.

Ceva mai informati prin Venetia

Palatul Dogilor alaturandu-se semet, a carei constructie a durat mai multe secole, fosta resedinta a dogilor. Decoratiunile palatului sunt impresionante, contribuind la realizarea lor mari artisti, reusind sa se evidentieze prin stilul gotic venetian. Mergand de-a lungul cheiului o sa dam de Puntea Suspinelor, cea care leaga vechile inchisori de locul unde se interogau condamnatii. Denumirea i se trage de la faptul ca, aici se auzeau suspinele finale ale celor condamnati, cei care-si traiau ultimele clipe de libertate.

Va dati seama ca n-am reusit sa ajung la toate podurile. Dupa o scurta informare am aflat ca sunt vreo 300 si ceva de poduri si in jur de 170 de canale. Asa ca, haideti sa ne strecuram prin labirintul de stardute si sa ajungem si la celebrul Pod Rialto. De pe acest pod cu o arhitectura interesanta putem urmari forfota gondolelor care trec pe sub el iar pe el o sa gasiti tot felul de magazine cu suveniruri si vitrine frumos randuite. Pana pe la jumatatea secolului al XIX lea a fost singurul care a traversat Marele Canal, in prezent mai adaugam trei si anume: Accademia, Scalzi si Constitutiei.

Pornind de-a lungul arterei principale si anume Marele Canal, o sa dam de palatele construite in stil gotic si renascentist, pe care le puteti admira. Palatul Foscari fiind una dintre bijuteriile despre care va vorbeam, Ca’ D’oro sau casa de aur, candva aurul ii impodobea fatada din acest motiv se numeste asa. Sa nu uitam de Muzeul de arta Peggy Guggenheim unde gasim multe capodopere, Muzeul de Istorie Naturala, sunt doar cateva dintre bogatiile acestui oras…

Daca ajungeti aici si timpul va este aliat ar trebui sa vedeti si insulele din jurul Venetie si anume Murano, Burano si Torcello.

Mici sfaturi de final

Ei si cum era si normal, ce-i frumos se cam termina repede. As spune ca amintirile din Venetia te indeamna sa revii in acest oras lagunar care-si traieste clipa alaturi de vizitatori. O sa revin aici pentru a-mi imbunatati cunostintele despre Venetia si-a le impartasi cu dumneavoastra.

Pornesc spre munca cu bateriile incarcate pentru o perioada si-mi ridic moralul gandindu-ma la ceea ce-a spus candva Max Jacob: „Cand muncesti joaca-te. Munca daca este o datorie, te ucide”…

La buna vedere…

About the author

Despre mine, ce sa zic?
Sunt micul povestitor
Care-ncearca sa va zica
Mai o gluma cat de mica,
Mai un sfat ca nu-i pacat,
Poate-o fi demn de urmat.
Mai sunt multe de vorbit
Si la fel de povestit.
Dar va spun sincer, curat,
Ca asta-i mai important.
Am albit si eu un pic
Cat timp am calatorit.
Si-acum ma pornesc a spune,
Unde-am poposit prin lume.
Si daca ma urmariti,
Veti vedea ca nu gresiti.
Nu vreau sa va mai retin,
Eu aici mereu revin
Cu desaga incarcata,
Cu povesti din lumea toata.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *