Blog posts

Vacanta in Florenta

Vacanta in Florenta

Calatorii, Europa, Italia, Vacanta

Caut in camara gandurilor si astept sa apara acela care ma va indruma spre urmatoarea destinatie. O vacanta unde o sa va iau si pe dumneavoastra, bunii mei companioni. Si incet, incet isi face loc vacanta la Florenta, orasul Renasterii, culturii italiene, orasul unde artisti precum Brunelleschi, Botticelli, Leonardo da Vinci, Michelangelo… si-au lasata amprenta in fiecare coltisor al Florentei.

Mici repere istorice

Pasind cu talpile amintirilor pe strazile Florentei, descopar imaginea unui oras care timp de 300 de ani a fost patronat de Familia de Medicii (Casa de’ Medici), blazonul lor gasindu-se peste tot. Patroni ai artelor au lasat un numar impresionanat de opera de arta (cladiri, statui), florentinilor prin ultima descendenta a familiei Ana Maria Ludovica, conditia fiind ca intreaga colectie sa ramana Florentei.

Florenta, acest oras muzeu, este vizitat anual de aproximativ 4 milioane de turisti care vor gasi o combinatie a serviciilor, modei si antichitatilor toate intr-un pachet de cea mai inalta calitate. Orasul este traversat de raul Arno, impartind orasul in doua. Ideal ar fi ca partea veche a orasului sa fie vizitata la pas.

Pentru a cunoaste orasul mai bine, de preferat ar fi a se incepe cu Piazza del Duomo. In interiorul ei aflandu-se catedrala Santa Maria del Fiore. Este unul dintre cele mai frumoase obiective turistice, unic datorita materialelor folosite, marmura roz, verde si alba. Cupola inalta de 91 de metri, facuta din caramida, reprezinta un punct de referinta in istoria arhitecturii. Constructia domului a durat 140 de ani intampinand diverse dificultati la realizarea ei. Turnul Domului din Florenta, aflat intr-o parte a bisericii este realizat in stil gotic. O adevarata opera de arta. Toate acestea reprezinta secole de aur ale artei florentine.

Pasind tacticos prin Florenta

Dupa ce am admirat aceste frumuseti, ne indreptam spre strazile care-s alocate numai pietonilor si ajungem in Piazza Della Signoria, locul unde practic gasesti o galerie de sculpturi. Mangaind cu privirea aceste capodopere dau si de Palazzo Vecchio, o fortareata medievala cu turn. Merita sa vedeti sculptura lui Michelangelo Geniul Victoriei, fresca unde sunt preamarite incursiunile militare ale florentinilor, in centru aflandu-se Cosimo di Medici.

Sa nu uitam de Casa di Dante, casa muzeu unde sunt pastrate multe documente despre poet, sigur reproduceri.

Foarte aproape de Signoria se afla Galeriile Uffizi primul muzeu modern din Europa, chiar daca nu esti un mare impatimit al artei ar merita sa-l vizitezi pentru ca s-ar putea sa-ti schimbi parerea si sa ai parte de o experienta de neuitat.

Si pasind noi agale ajungem la Ponte Vecchio sau Podul Vechi, simbol al Florentei, vesnic plin de turisit. Este singurul care a ramas in picioare dupa al Doilea Razboi Mondial.

Traversam podul si ne indreptam spre Palatul Pitti, o cladire in forma de cub, este considerata cea mai mare constructie facuta de o persoana private, avand apartamente somptuoase si aici arta fiind la ea acasa, obiectele de arta tronand la tot pasul.

Si pentru a lua o pauza v-as invita in gradina palatului, Boboli se numeste, eh, de data asta o sa aveti parte de opera de arta in aer liber, o imbinare perfecta intre un patrimoniu botanic si capodopere… As putea spune ca este un muzeu in aer liber printre tufisuri tunse simetric, chiparosi etc.

Sedimentarea cunostintelor si relaxare

Acum dupa ce ati vazut atatea si ati mers destul sunt convinsa ca va este foame dar vom rezolva problema. Ne intoarcem si ajungem in cartierul Oltrarno, este imediat cum am traversat podul, va aduceti aminte…Ei bine, aici vom gasi cu siguranta niste restaurante unde vom gusta ceva specific Florentei avand alaturi neaparat un pahar de vin rosu.

O masa pentru o persoana ajunge la 10-20 euro…

Imi indrept privirea spre apusul soarelui gandindu-ma ca noaptea va fi cea care ne va nara despre minunatele destinatii care vor urma… Cu speranta ca v-am fost de ajutor va astept la urmatoarea vacanta.

La buna vedere…


About the author

Despre mine, ce sa zic?
Sunt micul povestitor
Care-ncearca sa va zica
Mai o gluma cat de mica,
Mai un sfat ca nu-i pacat,
Poate-o fi demn de urmat.
Mai sunt multe de vorbit
Si la fel de povestit.
Dar va spun sincer, curat,
Ca asta-i mai important.
Am albit si eu un pic
Cat timp am calatorit.
Si-acum ma pornesc a spune,
Unde-am poposit prin lume.
Si daca ma urmariti,
Veti vedea ca nu gresiti.
Nu vreau sa va mai retin,
Eu aici mereu revin
Cu desaga incarcata,
Cu povesti din lumea toata.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *